Oldal kiválasztása

Ebben az írásunkban összegyűjtöttünk 5 olyan tippet, ami potenciális segítség vállalkozás indítása előtt a kezdő, fiatal vállalkozók számára. Igyekeztünk végiggondolni, hogy az elmúlt évek során mióta elindítottuk első vállalkozásunkat mik voltak azok esetek amikor hibákat vétettünk és abból milyen tanulságot vonhatunk le.

Mindemelett igyekesztünk bele vinni a tapasztalatunkat is, amit megszereztünk különféle vállalkozásaink során, ezek alapján összeszedtük a most következő tanulságos gondolatokat, iránymutató következtetésekkel.

 

Így használd a tanácsainkat

A tippjeink és tanácsaink közül néhány teljesen evidensnek tűnhet, de még vállalkozói pályafutásom előtt értékesítőként megtanították számomra, hogy mindig mondjam ki az egyértelmű dolgokat is. Ez azért fontos, mert hiába tűnik magától értetődőnek neked egy dolog az közel sem biztos, hogy másoknak is ennyire kézenfekvő.

Pontosnak és konkrétnak kell lenned, hogy elkerüld a félreértéseket és bizonytalanságot. Tulajdonképpen ez már önmagában is lehetne egy tipp, mivel az értékesítői készésgek minden kezdő vállalkozó számára fontosak lehetnek, de nyugi ez még csak a bevezető. Azt is tisztáznunk kell, hogy ebben az írásban a mi a tapasztalatainkat és gondolatainkat írtuk le, emiatt lehetséges, hogy a te vállalkozásodra vagy vállalkozás ötletedre nem minden esetben értelmezhető.

Ez is ékes bizonyítéka annak, hogy a sikerhez vezető út mindenkinek más és más és csak a sajátja, de bízunk benne, hogy sokat tudunk segíteni. Egyik korábbi írásunkban összeszedtünk néhány tipikus kezdő vállalkozói hibát, ami jól kiegészíti az alábbi tanácsainkat, de nézzük is akkor a konkrét tippjeinket amiket vállalkozás indítása előtt érdemes megfontolnod.

 

Tippek vállalkozás indítása előtt

 

1.) Ne gondold, hogy mindent tudsz a piacodról!

Sokan abban a témában, iparágban kezdenek vállalkozásba amit tanultak, amihez értenek. Páran akár néhány év iparági munkatapasztalattal vágnak bele a businessbe. Emiatt gyakran gondolják úgy, hogy már mindent tudnak a piacukról, mindent tudnak a célcsoportjukról és nincs szükségük több információra. Ez szerintünk komoly tévhit, annak idején kicsit mi is bele estünk ebbe a hibába. Ne gondold, hogy te már mindent tudsz a piacodról, célcsoportodról! Tippünk, vállalkozás indítása előtt, gyűjts információkat, végezz piackutatást, ismerd meg mégjobban a célközönségedet, ne hajts magad tévhitekbe, mert mindig van mit tanulni a piacodról.

 

2.) Teszteld az ötleted.

Viszonylag kis befektetéssel kiderítheted az ötletedről, hogy működőképes-e, valódi piaci visszajelzések alapján, még mielőtt elindítanád a vállalkozásodat. Jogosan merül fel benned a kérdés, hogy oké de mégis hogyan? Validálnod kell az ötletedet! Tény nem biztos, hogy ezt mindenféle vállalkozás ötlet esetén tudod alkalmazni, de a legtöbb esetben igen.

Készíts prototípust/bemutatót/leírást a termékedről vagy szolgáltatásodról és mutasd meg a célközönségednek. Kérj visszajelzést a potenciális vásárlóktól, ügyfelektől és a piaci visszajelzések alapján dolgozz tovább. Ezt a gyakorlatban úgy kell elképzelned, hogy meghirdeted a tevékenységedet, létrehozol egy landoló oldalt és figyeled a piaci reakciókat, méred az eredményeket. Ez most bonyolultan hangozhat, viszont nagyon hosszú lenne kifejteni, egy másik bejegyzésünkben megtesszük és akkor be fogjuk ide is linkelni. A lényeg a tanácsunk, teszteld, validáld az ötletedet vállalkozás indítása előtt.

 

3.) Tegyél mindennap a sikeredért.

Ha nem jönnek az eredmények elsőre akkor sokan hajlamosak korán feladni, egy induló vállalkozásnál türelmesnek kell lenned! Hagyj időt a vállalkozásodnak, akár 6-12 hónapig vagy még több ideig is eltarthat a tevékenységedtől függően mire az első igazi eredmények jönni fognak. Ha komolyan gondolod a vállalkozást akkor erre előre fel kell készülnöd! De ne csüggedj, nincs időd sajnálkozásra, csináld tovább! Tippünk, tegyél mindennap a sikeredért, ne nyugodj bele az eseménytelen napokba, keresd folyamatosan a lehetőségeket.

 

4.) Merj nagyot álmodni!

Sokan valamiért nem mernek nagyot álmodni és megrekednek az egyszemélyes vállalkozás szintjén. Tulajdonképpen ezzel nincs is semmi gond, ha ennyi volt a célod a vállalkozással. Viszont mi úgy gondoljuk ennél többről kell, hogy szóljon egy vállalkozás, nem csak egyszerűen arról, hogy egy alkalmazotti pozíció helyett saját magad alkalmazottja leszel.

Merj nagyot álmodni, természetesen nem arról van szó, hogy rögtön induláskor már mindent el kell érned, amit csak lehet az iparágadban. Sőt, hogy startupos fogalommal éljünk MVP-ben valósítsd meg az ötleted (MVP = minimum viable product, azaz magyarul kb. azt jelenti, hogy a leggyorsabban elkészíthető első működő termék). Ezek után, majd úgyis látni fogod, hogy mennyire működik a dolog és milyen irányban kell tovább fejlesztened, tökéletesítened. Tanácsunk, kezdd kicsiben és gondolkodj nagyban!

 

5.) Ne legyél túl lelkes…

Ez elsőre furán hangozhat, kérlek ne is értsd félre! Legyél lelkes, legyen víziód, legyenek céljaid, de emellett nagyon fontos, hogy ne csak mindenbe bele kapj. Egy induló vállalkozásnál te vagy a mindenes, neked kell csinálni mindent, te felelsz mindenért. Így könnyen bele szaladhatsz abba a helyzetbe, hogy bár lendületben vagy de valahogy mégsem állnak össze a dolgok. Tanácsunk, próbálj fókuszálni, próbálj produktív lenni, tervezd előre a tevénységedet.

 

Röviden összefoglalva

Vállalkozás indítása előtt nagyon fontos, hogy leteszteld az ötleted, ha az eredmények azt mutatják, hogy van létjogosultsága a termékednek vagy szolgáltatásodnak akkor mielőtt bármibe is bele kezdenél, próbáld meg minél jobban megismerni a célpiacodat. Ha már felkészültnek érzed magad az indulásra akkor kalkulálj vele, hogy hosszú utat kell bejárnod és ez sok befeketetést fog kíván tőled időben és pénzben egyaránt. Megvalósítás közben ne felejtsd el a kitűzött közép és hosszútávú céljaidat, mert így könnyen előfordulhat, hogy csak bele kapsz dolgokba és nem fókuszálsz, nem leszel elég hatékony. Ajánlom, hogy olvasd el Warren Buffet célkitűzési módszerét, sokat segíthet!

A fenti tippeken és tanácsokon kívül még jópárat szerettünk volna írni, összesen tizenegy tippet gyűjtöttünk össze ehhez a bejegyzéshez. De úgy gondoltuk ez túl sok információ egyszerre és végül inkább két részre bontottuk a cikkünket. Ha tetszett az írásunk és nem akarsz lemaradni a következő részéről, akkor itt a lenti űrlapon iratkozz fel az értesítőnkre és mi szólni fogunk, ha megjelenik a friss írásunk! 🙂