Oldal kiválasztása

A vállalkozás indítását fontolgató vagy frissen alapított vállalkozások tulajdonosainak általában az első felmerülő gondolatai között ott van a finanszírozás kérdése. Akinek nem áll rendelkezésre elegendő induló tőke az bizonyára hosszú időt tölt el a keresőkben a téma kutatásával. Ebben a bejegyzésünkben Nekik szeretnénk segíteni, ezért összeszedtük a vállalkozás finanszírozási lehetőségek és kezdő vállalkozások támogatása témában a legfontosabb tudnivalókat.

Kezdő vállalkozások támogatása, pályázatok

Lehetőséged van pályázat útján történő finanszírozásra, illetve támogatások megszerzésére. A pályázatok legtöbbször vissza nem térítendő támogatást „ingyen pénzt” jelentenek a vállalkozásoknak, ugyanis féláron vagy harmada áron juthatnak korszerű technológiákhoz, tudáshoz, beruházásokhoz.

Segíségünkre van a rengeteg internetes pályázat kereső és figyelő, ha valamit fejleszteni szeretnél a vállalkozásodban akkor érdemes előtte körülnézni, hogy milyen lehetőségek vannak, ezt megteheted például ittA pályázatok nagy része utólagos finanszírozású. Ez azt jelenti, hogy a támogatási összeget a fejlesztés tényleges megkezdése után, ún. kifizetési kérelmek benyújtása után utalja a közreműködő szervezet. Ez az időtartam általában 60 napot vesz igénybe.

Mindenképp fontos, hogy vegyük igénybe pályázatíró szakemberek segítségét. Szakértő csapat bevonásával ugyanis lerövidül a pályázat benyújtásának ideje. Kevesebb hibával, precízebb pályázati anyag kerül benyújtásra, így nagyobb esély van a sikeres támogatás megszerzésére. Ha bővebben olvasnál a pályázatírásról akkor ne hagyd ki Szécsi Attila forrásszerzési specialistával készített interjúnkat.

Ennyit általánosságban a pályázatokról és most nézzük át milyen lehetőségek vannak a kezdő, induló vállalkozások részére. Az egyes pályázatokat, támogatásokat nem ismertetjük részletesen, mivel ezek számtalan helyen fellelhetőek az interneten, a hivatalos weboldalukat az egyes lehetőségekre kattintva tudjátok elérni. De amennyiben még bővebben szeretnétek ezekről olvasni vagy kihagytunk volna valami fontosat akkor írjátok meg nekünk!

Hitelekről röviden

Nem kifejezetten támogatási lehetőség, de néhány szóban megemlítenénk, mint finanszírozási forma. A legtöbb bank nem hitelez újonnan indult vállalkozásnak, hacsak nincs olyan mögöttes fedezet (általában ingatlan), mely elősegíti a hitelbírálatot. Emellett persze minden eseteben minimum elvárás egy jó ületi terv megléte, természetesen ez egyébként is minden vállalkozás nélkülözhetetlen eleme. A legtöbb banki finanszírozási forma azon vállalkozások számára érhető el, akik legalább egy vagy két lezárt üzleti évvel rendelkeznek.

Így okkal merül fel a kérdés, hogy…

„Akkor hogyan szerezzek versenyelőnyt, hogyan törjek be a piacra?”

„Hogyan jussak hozzá az ehhez szükséges plusz forráshoz?”

 

A kezdő vállalkozást többnyire maga a tulajdonos irányítja. Ő alakítja ki terveit, gondoskodik az operatív feladatok végzéséről, egyszerre próbál az értékesítés és a termelés (szolgáltatás) gondjaival megbírkózni, sokszor az adminisztrációs feladatok terheit is magára veszi. Nem csoda, hogy az induló vállalkozások jelentős része már az első években kiesik a versenyből.

 

Vállalkozz társakkal

Lehetőséged van a „magányos” vállalkozás alapítás helyett társsal, társsakkal indulni ennek a jobb finanszíroáson kívül számos más előnye is van, de ezt itt most részletesen nem tárgyalnánk. Viszont mi személyszerint mindenképpen javasuljuk, hogy ha teheted ne egyedül vágj bele ebbe a kalandos és remélhetőleg hosszú útba. A tőkéstársak a saját tőke bevonása és/vagy emelése útján biztosíthatnak többletforrást a vállalkozás számára. Cserébe – magától értetődően – részesedni kívánnak a jövőbeni jövedelmekből, és arra is jogot formálnak, hogy a cég irányításába beleszóljanak.

A kezdő vállalkozások finanszírozásához valóban tőkerős társat, társakat nem könnyű találni. Van akinek megadatik ez a lehetőség, de sokan indítanak társas vállalkozást úgy, hogy nem áll rendelkezésükre elegendő forrás. Ekkor kerülhet előtérbe egy „másik fajta tőkéstárs”. A nagyobb kockázatot csak az erre szakosodott kockázati tőkések vállalják, akik cserébe a szokásosnál magasabb hozamot és nagyobb beleszólási jogot várnak el. A kockázati tőkések két jellegzetes csoportra bonthatók, az ún. üzleti angyalokat és a kockázati tőke társaságokat.

 

A kockázati tőkésekről

Az üzleti angyalok tehetős magánszemélyek, akik felhalmozott vagyonuk után magas hozamot szeretnének elérni. Ezért pénzeszközeiket csak átmenetileg tartják biztonságos bankbetétben, mert annak kamata számukra túl kevés. Ehelyett – alapos vizsgálat után – néhány ígéretes kezdő vállalkozásba szállnak be tőkével – többnyire részesedés-finanszírozás formájában.

Az üzleti angyalok és a fiatal fejlődő cégek egymásra találása a gyakorlatban nem könnyű, merthogy az előbbiek – érthető okokból – igyekeznek megőrizni névtelenségüket, nem kívánják felhívni magukra a figyelmet. Emiatt a legtöbb országban idővel olyan szervezetek jöttek létre, melyek „inkubátorházként” funkcionálnak, elősegítve a vállalkozók és az üzleti angyalok egymásra találását.

A kockázati tőke társaságok ugyanazt a szerepet látják el, mint az üzleti angyalok, de professzionális módon. A rendelkezésükre álló szabad tőkét minél több ígéretes induló vállalkozásba igyekeznek kihelyezni, ezzel mérsékelve az egyes befektetések kockázatát. Nemcsak pénzt, de szakmai segítséget is nyújtanak, támogatják a vállalkozás piacra jutását. Ugyanakkor részesedésüknek megfelelően a vállalkozások életébe történő beleszólást is követelnek maguknak.

 

Ha még bizonytalan vagy abban, hogy milyen vállalkozást indíts mindenképpen olvasd el az ezzel kapcsolatos bejegyzésüket, ahol segítünk Neked megtalálni a testhezálló utat.